Consiliere Vocațională și Dezvoltare Personală

Orientare Educațională, Testare Psihologică și Consiliere pentru Carieră

Eşti elev sau student şi îţi place domeniul în care înveţi? Nu eşti însă sigur ce vrei să faci sau pur şi simplu îţi doreşti mai mult şi vrei să faci totul perfect?


Eşti Elev?

Părinţii ar vrea să te faci inginer, tu însă nu eşti foarte sigur/a de asta? Nu ar fi rău inginer, dar parcă la fel de mult îţi place şi altceva! Mai e puţin şi trebuie să te hotărăşti ce materii vei da la Bac.! La ce facultate vei aplica! Dacă să fie în România sau afară. Cum trebuie întocmit corect dosarul de aplicare… ai o mulţime de întrebări la care ai nevoie de răspunsuri. Trebuie neapărat să iei o decizie până nu o iau alţii în locul tău!


Eşti Student?

Vrei să faci ceva ce îţi place, vrei ca meseria ta viitoare să îţi aducă respect şi un trai decent? Vrei să ştii la ce eşti bun cu adevărat, care sunt punctele tale tari şi unde mai trebuie să lucrezi? Vrei să îţi creşti şansele de a fi angajat după absolvire, învăţând cum să îţi faci un CV atractiv, cum să te pregăteşti pentru interviu şi cum să convingi că eşti cel mai bun?

Află toate acestea participând la o sesiune de Consiliere Vocaţională! Descoperă-ţi talentele! Dacă le ştii deja, află metode performante de a le antrena în continuare. Descoperă-ţi personalitatea şi află lucruri despre tine pe care nu le ştiai! Uită-te şi într-o altfel de oglindă: cea psihologică! Vorbeşte cu un expert şi construieşte-ţi un viitor aşa cum vrei!

Elevilor (14-18 ani)

care doresc să îşi clarifice opţiunile educaţionale astfel încât să poate alege în cunoştinţă de cauza şi în relaţie cu propriul potenţial domeniul de studii şi facultatea cea mai potrivită, indiferent că aceasta este în România sau afară!


Studenţilor sau Masteranzilor (18-24 ani)

care doresc să se pregătească în avans pentru o carieră profesională şi doresc să îşi clarifice opţiunile profesionale după terminarea studiilor respectiv să îşi crească şansele de angajare alături de un profesionist cu experienţă în recrutare!


Acestea nu sunt decizii usoare, din contra, sunt decizii fundamentale care îţi vor influenţa întreaga viaţă indiferent ce alegi să faci! Este important de aceea să beneficiezi de asistenţă unui psiholog specializat şi consilier vocaţional atestat care să te ajute să iei cele mai bune decizii, în cunoştinţă de cauza, ţinând cont de o constelaţie de factori, inlclusiv de potenţialul şi profilul psihologic propriu.

Consilierea vocaţională constă de fapt dintr-o suită întreagă de activităţi separate, toate însă menite să clarifice opţiuni şi să fundamenteze decizii:

Autocunoaştere: tinerii participanţi la procesul de consiliere sunt încurajaţi şi asistaţi în procesul descoperirii de sine! Este important ştii cine eşti şi ce poţi şi să aflii ce vrei cu adevărat să faci toată viaţă, pentru a avea motivaţia de a performa într-un domeniu sau altul. Dacă nu ştii în ce port vrei să ajungi, niciun vânt nu este favorabil! Urmând un procol dedicat, vei ajunge să te descoperi pas cu pas şi vei simţi cum te clarifici! La acestea se adaugă şi alte mijloace care facilitează autocunoaşterea precum dialogul structurat, jocuri şi exerciţii de rol, etc. Scopul acestui proces este că la finalul sau să ştii şi să poţi spune: EU VREAU…! Autocunoaşterea este utilă chiar şi atunci când ştii perfect ce vrei pentru că din această perspectiva conturăm o lista de obiective precise, formulate SMART şi conturăm un plan de dezvoltare personală sau de realizare a lor! Autocunoaşterea funcţionează în această situaţie asemeni unui accelerator care îţi permite să ajungi mai repede acolo unde îţi doreşti sau cu mai puţin efort!


Evaluarea vine să completeze obiectiv procesul anterior şi să aducă o serie de completări fireşti. Vom utiliza o serie de teste de evaluare psihologică precum teste de personalitate, de abilităţi, teste cognitive (inteligenţă, memorie, creativitate, atenţie), teste vocaţionale şi de interese, stil de învăţare dar şi alte teste pentru a te cunoaşte mai bine. Toate acestea facilitează o cunoaştere de sine obiectivă comparative cu procesul de autoevaluare, care, deşi importantă sub aspectul clarificării motivaţionale, nu este la fel de corectă sub aspectul evaluării propriilor abilităţi. Cu cât distanţă dintre autoevaluare şi evaluare este mai mică, cu atât înseamnă că te cunoşti mai bine pe ţine însuţi/înseţi. Evalurea aduce de asemnea în plus elementul de benchmarking în sensul că facilitează prin intermediul etaloanelor testelor psihologice comparaţia cu alţii astfel încât afli nu doar despre ţine ci afli şi cum te poziţionezi faţă de grupul de referinţă. Rezultatele evaluării se prezintă în rapoarte detaliate personalizate.


Clarificarea Obiectivelor: acolo unde şi pentru cine obiectivele personale de dezvoltare sau de carieră nu sunt clare, clarificarea obiectivelor vine că etapă complementară care te ajută să formulezi clar şi acţionabil ce vrei cu adevărat. În momentul în care ştii ce vrei cu adevărat totul devine posibil!


Clarificarea Valorilor: valorile sunt acele principii în care credem şi care ne modelează viaţă. Principii precum : “toţi suntem egali”, “oricine are dreptul la o nouă şansă”, “dacă vreau cu adevărat atunci pot” ne fac umani şi ne ghidează în viaţă. Multe valori ne sunt un aliat de nădejde dar sunt şi altele, care sub formă unor Convingeri Limitative în fapt ne fac un deserviciu pentru că ne limitează în ceea putem în mod corect şi frumos să facem. Astfel de convingeri pot nici să nu fie foarte evidente, precum “doar cei cu pile reuusesc în viaţă”, “banii sunt tot ce contează” orice ai face nu poţi schimbă nimic.. etc. Valorile în care credem se clădesc în timp şi sunt foarte durabile, precum o fundaţie: pe ele ne fundamentăm toate deciziile. Iată de ce obiectivarea acestor Valori dar mai ales a Convingerilor Limitative devine un mecanism de potenţare şi dezvoltare personală necesar oricui aflat la început de drum şi care vrea să reuşească


Organizarea rolurilor: ne aflăm în mai multe roluri în acelaşi timp: rol de copii faţă de părinţii noştri, rol de elevi faţă de profesori, rol de nentori faţă de cei care învaţă de la noi, vecini, colegi de clasa, de generaţie, pasionaţi de running sau alt sport.. etc Nu de puţine ori aceste roluri se suprapun şi intră în contradicţie şi atunci nu mai ştim ce vrem şi ce este mai important pentru noi. În lipsa unei viziuni coerente, fiecare rol devine predominant în mod aleatoriu iar rezultatul final este că în loc să evoluăm constant către o direcţie, această se schimbă continuu după cum ni se pare. Rolurile pe care le gestionăm trebuie să fie în armonie şi în echilibru pentru că să ajugem cu adevărat la performanţă.


Clarificarea Intereselor: sunt o mulţime de lucruri care ne interesează, mult mai multe decât valorile în care credem sau rolurile pe care le ocupăm. De la filme de un anumit gen, cărţi de o anumită factură, muzică de un anumit stil, haine de o anumită modă… practic avem preferinţe şi interese în oricare dintre domeniile pe care le cunoaştem. Unora le place fizică relativistă, altora cea cuantică, unii sunt pasionaţi de geometrie alţii de algebră… toate aceste interese ne modulează acţiunile şi îşi spun cuvântul când vine vorba de alegeri educaţionale sau profesionale. De ce să nu faci  exact ce îţi place? De ce nu te ocupi de acele zone care chiar te împlinesc?


Întocmirea listei de opţiuni: fie că vorbim de opţiuni educaţionale (precum ce facultate să urmezi) sau de opţiuni profesionale (în ce domeniu să lucrezi şi la cine să te angajezi), întocmirea listei de opţiuni marchează un punct nodal în procesul de consiliere vocaţională pentru că dintre aceste opţiuni îţi vei alege drunul de urmat. Sigur, nu înseamnă că trebuie să renunţi la toate celelalte dar nimeni nu este bun la toate. Un domeniu sau altul trebuie să fie prioritar şi să le domine pe restul sub aspectul motivaţiei şi efortului investit!


Întocmire CV şi Scrisoare de Intenţie: CV-ul este precum o cartea vizită detaliată! Dar CV-ul este mai mult decât o carte de vizită sau un istoric profesional! CV-ul este în acelaşi timp un instrument de marketing personal care reflecata personalitatea noastră! Un bun recruiter poate deduce o mulţime aspecte despre ţine în doar 15-20 de secunde de analiză a CV-ului. Nu toate CV-urile sunt la fel de bune că oricare şi nici chiar urmând un template dat (precum formatul European de CV) nu ai garanţia că ai întocmit un CV bun. Motivul este exact acela că CV-ul nu este doar informaţie ci mult mai mult. Cum să îţi întocmeşti însă CV-ul când nu ai mai lucrat niciodată? Ce să treci în el? Oare să treci şi ce salariu îţi doreşti? Poţi pune selfie-ul pe care l-ai făcut ieri cu prietenii? Sau mai bine poză din bulletin, pentru că este mai serioasă? Şi ce ar trebui să treci în Scrisoarea de Intenţie? Cât de lungă să fie? Ai găsit tu un model de scrisoare de intenţie pe net, de ce să nu îl foloseşti pe acela? Toate aceste întrebări şi multe altele îşi vor găsi răspunsul în acest moment al consilierii vocaţionale alături de un profesionist în Resurse Umane cu mulţi ani de experienţă! Dacă vrei să îţi surprinzi viitorul angajator şi să te faci remarcat din prima atunci acesta este modulul dedicat!


Pregătirea pentru interviul de angajare: degeaba ai un CV de impact care îţi deschide uşile dacă tu le închizi cu fiecare interviu în parte! Interviul este o experienţă intensă pentru că este asemeni unui examen oral: este live! Ce ai spus ai spus şi nu mai poţi retrage, ce ai arătat s-a văzut şi este greu de acoperit. Pregătirea pentru interviu nu constă în a citi liste de întrebări potenţiale şi a-ţi pregăti răspunsurile pentru ele. Ajută desigur o astfel de acţiune dar mulţi cad în capcană exact în acest punct. Nu este nimic mai simplu pentru un recruiter să îşi dea seama când dai un răspuns pregătit.. Da, poţi să îţi pregăteşti anticipativ un răspuns sau altul pentru a masca o zona mai sensibilă şi este ok dar nu suficient. Adevărată pregătire pentru interviu constă de fapt în clarificare personală, controlul emoţiilor şi autenticitate! Vei învaţă toate aceste lucruri în modului de Pregătire pentru Interviul de Angajare!

Vrei să ajungi la cele mai bune Universităţi din lume? Vrei să studiezi cu cei mai buni, cu aceia care au dat denumirea conceptelor şi au scris Cărţile de căpătai ale domeniului tău preferat? Vrei să intri în laboratoare performanţe parcă din filme SF, dar unde extraordinarul este banal iar ce este extraordinar pentru ei este imposibil de gândit pentru noi? Eu am fost acolo! Am văzut cum se studiază la Minesotta University sau la MIT! Acestea sunt locuri în care ai vrea să dormi în sala de curs dacă s-ar putea pentru că totul este intens, adevărat şi profund! Acolo creşti într-un an cât alţii în 10 şi îţi descoperi adevăratul potenţial! Dacă vrei să ajungi acolo, începe-ţi planul de pregătire de aici! Aplicarea la o facultate străină este un proces complicat şi laborios datorită detaliilor la care trebuie să fii atent!

Alături de partenerii noştri în consiliere educaţională îţi clarifici opţiunile pentru facultăţile din afară şi îţi creşti şansele de a studia la universităţi de top din lume! Partenerii noştri sunt Student Consulting, una dintre companiile de top în acest domeniu din România! Ei sunt gata să te ajute prin programe dedicate de consultanţă şi asistenţă educaţională pentru studii în străinătate. Sute de tineri au fost asistaţi de Student Consulting şi au reuşit! Contactează-i aici!

Sesiunile de Consiliere Vocatională sunt susținute de Sorin Faur, psiholog, consilier vocational atestat ANC, expert resurse umane în proiecte locale și internationale, specialist in dezvoltare personala și cognitivă, autorul uneia dintre primele cărți publicate în Romania de antrenament mnezic.

Sorin are o experiență îndelungată în domeniu, căștigată atât prin educația ca psiholog cât și prin formarea specifică în consiliere vocațională. Primele sale proiecte în acest domeniu au început încă din anul 2000 când a activat pe durata a doi ani ca Moderator și Consilier de orientare vocațională în cadrul Programului Educațional ”Este rândul tău să schimbi lumea” inițiat și desfășurat de Coca-Cola România în liceele din București și din țară, până în 2001 la finalizarea acestui program. În această perioadă Sorin a ajutat aproximativ 2500 de elevi să își clarifice opțiunile educaționale și să se pregătească pentru piața muncii. În aceiași perioadă și pentru uzul exclusiv al programului, Sorin a elaborat unul dintre primele manuale practice de Consiliere Vocațională și Orientare în Carieră. 

Coca-Cola

De aproximativ 4 ani, Sorin colaborează cu Student Consulting una dintre cele mai importante firme de consiliere educațională privind alegerea facultății în afara țării astfel încât alte zeci de tineri au beneficiat de testare și evaluare psihologică, suport și consiliere vocațională. 

Sorin te va ajuta să afli ce vrei, să îți descoperi potențialul și să îți depășești limitele!

Mai multe despre Sorin aici.

Costul unei sesiuni de Consiliere Vocațională este de 79 lei/ședinta + TVA (durata unei ședințe este de 1h). În funcție de situație și cerințe, pot fi necesare mai multe ședințe pentru atingerea rezultatului dorit. După o discuție preliminară de clarificare (gratuită), vă comunicăm numarul necesar de ședințe înainte de începerea propriu-zisă a consilierii pentru a putea lua o decizie în cunoștiță de cauză.

Pentru cotația sesiunilor de Consiliere Educațională în vederea admiterii în universități din străinătate, vă rugăm să vă adresați partenerului nostru, firma Student Consulting, aici.

 

Pentru solicitări sau informații suplimentare privind serviciul de Consiliere Vocațională puteți să ne contactați folosind formularul de contact de mai jos:

Trimite un mesaj sau o solicitare

 

sau puteți să ne contactați direct, pe mail la salut@mentalio.ro ori la tel: 0721.364.175

Mulțumim!

Consiliere Vocațională

Cele mai solicitate cursuri

Despre Mentalio

Mentalio este un program de Antrenament Cognitiv ultra-performant special construit sa conduca la dezvoltarea Inteligentei, Memoriei, Creativitatii si abilitatilor de Invatare Accelerata. Iti activezi potentialul cognitiv, iti folosesti mintea la un nivel superior!

© 2018 Mentalio

Copyright: Nicio parte a acestui site nu poate fi reprodusă fără permisiunea autorilor

TC & Confidentialitate

sus