Dezvoltarea Inteligenței: 4 soluții fundamentale pe înțelesul tuturor

Îți place articolul? Dă share prietenilor!

Ce este de fapt inteligenţa?

Inteligenţa nu este de fapt un proces singular, mono-bloc, cum de altfel nici memoria ori atenţia ori creativitate nu sunt. Inteligenţa este o colecţie vastă de procese şi funcţiuni cognitive interconectate, care deşi funcţionează independent, prin convergenţă produc acest rezultat minunat care este capacitatea minţii umane de a înţelege, de sesiza esenţialul, de a face conexiuni între evenimente disparate şi de a găsi astfel rapid soluţii la probleme noi. Cu ce am putea-o compara pentru a o înţelege mai bine?

O comparaţie ar putea fi de exemplu cu un motor (care este compus din sute de piese care pot fi montate şi demontate individual, unele absolut esenţiale, altele care doar îmbunătăţesc motorul şi îi conferă anumite proprietăţi speciale) şi al cărui produs este mişcarea/viteza. Cu cât motorul este mai puternic, bine asamblat şi cu toate piesele în funcţiune, cu atât puterea/viteza generate de acesta vor fi mai mari. Similar, am putea vorbi de un procesor CPU, care astăzi aşa cum ştim, sunt multi-core, multi-nucleu şi sunt de fapt conglomerate de miliarde şi miliarde de tranzistori microscopici care dau procesorului puterea sa de calcul.

 

Soluții pentru dezvoltarea Inteligenței

Iată în continuare câteva soluţii generice, care păstrând termenii comparaţiei, pot conduce la îmbunătăţirea performanţelor Inteligenței.

(1) Componentele Inteligenței

Pe de o parte avem componentele în sine. Dacă ne referim la motor de exemplu, unele pot fi înfundate sau ruginite ori poate nu sunt bine montate. Funcţionarea defectuoasă a acestor componente afecteză performanţă motorului ca întreg. Curăţarea sau schimbarea lor ar remedia problema. La fel şi în cazul Inteligenţei, înţelegând funcţiunile care o compun, putem identifica zonele care au o performanţă mai scăzută (prin teste de inteligenţă) şi apoi le putem antrena în mod specific. Este vorba de activarea, antrenarea și dezvoltarea Inteligenţei verbale de exemplu sau a capacităţii de a realiza conexiuni, şi care astfel cresc performanţa de ansamblu… practic se ia fiecare componentă în parte.

(2) Arhitectura proceselor

Pe de altă parte, este vorba de arhitectură motorului/procesorului în sine. O configuraţie diferită, trasee mai scurte, proiectarea mai inteligentă a motorului/procesorului, poate genera performanţe superioare, chiar dacă performanţele individuale ale fiecărei componente nu diferă de versiunea de bază. În dezvoltarea Inteligenţei asta ar echivala cu învăţarea unor tehnici de procesare a informaţiei care conduc la performanţe superioare. Nu este de ajuns să dispui de o maşină de Formula 1 de exemplu pentru a fi campion, capacitate şoferului de a folosi inteligent resursele maşinii vor face diferenţa până la urmă. Dacă ne referim la comparaţia cu procesorul de calculator, este ca şi cum am instala un soft mai eficient care face un mai bun management al resurselor, generează mai puține erori, este mai eficient. De multe ori copii pur şi simplu nu ştiu să gândescă eficient, modul în care abordează o problema fiind limitat. Nu inteligența în sine este problema atunci – ca şi funcţie, ci utilizarea ei, însă rezultatul este acelaşi: sub aşteptări! Aceste probleme se pot corecta dacă devii conştient de ele și știi apoi ce să faci.

(3) Noi componente

O altă soluție este să adaugăm noi componente motorului/procesorului nostru: îi montăm o turbină de supra-alimentare care aduce mai mult oxigen în motor sau mai mult combustibil, ori creştem puterea diferitelor sale componente. La un procesor ar fi ca şi cum am mai adaugă un nucleu sau ceva memorie RAM ori alte tipuri de augumentări care se pot face. În cazul nostru, aceasta echivalează cu dezvoltarea Inteligenței prin nașterea de noi neuroni şi noi sinapse. Da, astăzi ştim că este posibil să încurajăm apariţia de noi neuroni şi ştim şi cum să amplificăm dezvoltarea de sinapse: întocmai precum un sportiv care mergând la sală dezvoltă în timp o musculatură de invidiat, şi în cazul Inteligenţei, urmând o serie de tehnici de antrenament cognitiv, putem dezvolta „baza” Inteligenţei, crescând numărul de neuroni/sinapse.

(4) Mentenanța

Nu în ultimul rând, contează „mentenanţa” resurselor de care dispunem. Un motor neîngrijit, căruia nu îi schimbăm uleiul la timp, pe care nu îl curăţăm…etc, ajunge (mai) repede să se strice şi să îşi diminueze performanţa faţă de nivelul normal la care ar putea funcţiona. La fel şi în cazul Inteligenţei şi a Creierului în general, trebuie să urmăm din când în când o serie de rutine de întreţinere care ne menţin creierul în bună stare (până la urmă este şi el un fel de computer biologic).

 

Dezvoltarea Inteligenței este astăzi posibilă: trebuie doar să vrei

Desigur, sunt multe alte soluţii şi modalităţi avansate de dezvoltarea Inteligenţei, apărute că urmare a dezvoltării fără precedent a neuro-ştiinţelor din ultimii 10-15 ani. Important însă este ca măcar soluţiile de bază să fie implementate, ceea ce ar fi suficient pentru a obţine performanţe sporite.

Ştim astăzi cu certitudine că Inteligenţa poate fi descongestionată de o serie de procese ineficiente şi poate fi antrenată pentru a performa mai bine.

Fiind chiar elementul central care ne conferă superioritate în tot regnul existent, Inteligenţa merită atenţia şi efortul de a fi antrenată, beneficiile dezvoltării ei fiind remarcabile şi de dorit: cine nu vrea să fie mai inteligent/a? Chiar şi îmbunătăţiri mici produc efecte importante în viaţă pentru că uneori nu îţi trebuie decât o idee un pic mai bună decât a altora sau o soluţie un pic mai inteligentă decât există deja în piaţă pentru a transformă asta într-o descoperire ştiinţifică sau într-un business de miliarde.

În Formula 1 de exemplu sau în Informatică, orice procent contează, orice îmbunătăţire face diferenţa şi te poate propulsa în câştigător. La fel şi în viaţă, în vârf, acolo unde vrem să ajungem cu toţii, nu poţi ajunge decât evoluând continuu şi implementând fiecare soluţie de îmbunătăţire. Mai ales în cazul copiilor, al căror creier este încă în formare, impactul soluțiilor pentru dezvoltarea Inteligenței este maxim, producând cele mai bune rezultate pentru că pur si simplu este vârsta optimă pentru astfel de îmbunătățiri.

Succes!


PARTICIPANȚII ÎNVAȚĂ CONCRET ȘI PRIN EXERCIȚII PRACTICE CUM SĂ ÎȘI DEZVOLTE INTELIGENȚA! NU RATA CEA MAI POTRIVITĂ VĂRSTĂ PENTRU ACEST CURS, CÂND PRODUCE CELE MAI BUNE REZULTATE! AFLĂ DETALII AICI!

Îți place articolul? Dă share prietenilor!
22 martie 2017

Despre Mentalio

Mentalio este un program de Antrenament Cognitiv ultra-performant special construit sa conduca la dezvoltarea Inteligentei, Memoriei, Creativitatii si abilitatilor de Invatare Accelerata. Iti activezi potentialul cognitiv, iti folosesti mintea la un nivel superior!

© 2018 Mentalio

Copyright: Nicio parte a acestui site nu poate fi reprodusă fără permisiunea autorilor

TC & Confidentialitate

sus