Recorduri de memorare: câte cuvinte aleatoare putem reține pe de rost?

Îți place articolul? Dă share prietenilor!

Dispunem de un uriaș potențial cognitiv nefolosit

Ştim cu toţii că se afirmă că utilizăm doar 10% din capacitatea noastră cerebrală! Acest procent nu este adevărat în sens direct (ceea ce ar însemna că 90% din creier respectiv din neuroni/sinapse stau degeaba toată viaţă ori că se rotesc după o anumită schemă, însă niciodată nu am găsi activi mai mult de 10% dintre ei). Creierul nu stă degeaba, tot creierul lucrează, afirmaţia însă se referă la potenţialul uriaş neexplorat şi neexploatat de care dispunem.

Dacă de exemplu ne-am raporta numai şi numai la încărcarea cognitivă a unui om modern faţă de cineva din Antichitate, diferenţele ar fi foarte mari. Omul modern procesează cantităţi impresionante de informaţii, de la multiple surse (telefoane, televizoare, muzică – ştirile ne asaltează non-stop, fie că e vorba de subiecte personale precum cele din Facebook sau publice. Oraşele în sine sunt surse concentrate de stimuli la care trebuie să fii atent: semafoare, drumuri, maşini, etc). Poate nu mai realizăm astăzi, dar toate acestea necesită un imens consum cognitiv la care pur şi simplu cei din vechime nu ar fi rezistat.

Sub aspect biologic însă, creierul omului nu s-a mai schimbat de mii de ani, nu are o masă mai mare, nu au apărut noi zone cerebrale, practic nu am putea deosebi din această perspectiva două creiere, unul de azi, unul din Antichitate. Iată deci ce vrea să spună această afirmaţie că folosim doar 10% din creier: pe același substrat procesăm astăzi și de 100 ori mai multă informație decăt în vechime, ceea ce arată că suntem mai eficienți și că am activat o parte din resurse cognitive. Știm deja că ritmul de creștere se va accentua în viitor.

 

Sporturile minții

Dar cât de departe putem merge? Unde putem ajunge? Ei bine, nivelul la care suntem în prezent este nivelul la care se află cei mai buni dintre noi. Întocmai precum în sport, avem competiţii unde se stabilesc şi se depăşesc constant recorduri, există astăzi şi aşa-numitele olimpiade ale minţii, competiţii unde participanţii se întrec nu la sprint pe pistă ci în capacitatea de a procesa informaţii într-un timp scurt, în capacitatea de a memora şi reţine diverse tipuri de materiale, în viteză cu care citesc fragmente mari de text, în capacitatea de a memora pachete întregi de cărţi de joc ori în lungimea unui şir de numere aleatoare de reţinut în ordine.

Aceste competiţii reprezintă o provocare şi modul în care avansăm, record cu record. Întocmai precum inovaţiile din cursele de Formulă 1 ajung mai devreme sau mai târziu la maşinile de serie crescându-le performanţă, şi tehnicile şi metodele folosite pentru a obţine rezultate impresionante la testele de memorie de exemplu ajung mai devreme sau mai târziu în manualele de şcoală.

 

Recorduri de memorare omologate

Câte cifre aleatoare în serie putem reţine? Dar dacă sunt prezentate foarte repede, câte una pe secundă? Câte cuvinte aleatoare prezentate în serie putem reţine? 100? Mai multe? Câte imagini şi câte cărţi de joc dintr-un pachet (sau din mai multe) pot fi memorate în ordine? Prezentăm în continuare câteva recorduri de memorare recente de la competiţiile internaţionale, doar pentru a demonstra minunatele abilităţi ale minţii umane, resursele de care dispunem de fapt, potenţialul pe care dacă ne dorim, putem să îl activăm!

 

Recordul de memorare pentru numărul PI

Absolut impresionant însă este recordul mondial omologat referitor la memorarea zecimalelor după virgulă ale numărului PI. PI reprezintă o constanţa matematică ce se obţine prin calcularea raportului dintre circumferinţa şi diametrul unui cerc, respectiv raportul dintre aria unui cerc şi pătratul razei sale (altfel spus, Aria Cercului = RCerc x PI2 ).

Caracteristică numărului PI este că până acum matematicienii nu au reuşit să găsească niciun pattern de succesiune al cifrelor sale, astfel încât nu există o formulă de prescurtare: ori ştii seria de cifre, ori trebuie calculată de fiecare dată.

Primele 100 zecimale arată aşa: 3, 1415926535897932384626433832795028841971693993751058209749445923078164062862089986280348253421170679.

Ei bine, recordul de memorare aparţine lui Sharma, Suresh Kumar din India care a memorat 70030 zecimale (șaptezeci de mii da!), performanță omologată în 1 Octombrie 2015 după 17 ore şi 14 min de recitat cifre!

Aceste recorduri arată că pentru cei motivaţi, nu există limite şi reprezintă un excelent îndemn pentru antrenarea şi dezvoltarea abilităţilor cognitive de care dispunem!


  DEZVOLTAREA MEMORIEI: GĂSEȘTI AICI TEHNICI ȘI METODE DE ANTRENAMENT PENTRU O MEMORIE PERFECTĂ ÎN CAZ CĂ VREI SĂ AJUNGI CAMPION SAU PUR ȘI SIMPLU SĂ IEI NOTE MARI LA ȘCOALĂ!

Îți place articolul? Dă share prietenilor!
23 martie 2017

Despre Mentalio

Mentalio este un program de Antrenament Cognitiv ultra-performant special construit sa conduca la dezvoltarea Inteligentei, Memoriei, Creativitatii si abilitatilor de Invatare Accelerata. Iti activezi potentialul cognitiv, iti folosesti mintea la un nivel superior!

© 2018 Mentalio

Copyright: Nicio parte a acestui site nu poate fi reprodusă fără permisiunea autorilor

TC & Confidentialitate

sus