Despre noi - Mentalio

Despre noi

CE ESTE MENTALIO

Mentalio este un program de cognitive fitness (mind fitness, brain fitness, antrenament cognitiv) care isi propune sa sustina dezvoltarea intelectuala a participantilor prin cursuri specializate pentru fiecare componenta a sistemului cognitiv: inteligenta, memorie, creativitate, atentie si concentrare.

Avansul tehnologic si nevoia de performanta au creat premisele dezvoltarii unor Programe de Antrenament Cognitiv care permit dezvoltarea performantelor intelectuale intocmai precum antrenamentul la sala de sport contribuie la dezvoltarea armoniasa a trupului! Astfel putem antrena cu tehnici specifice Memoria, Inteligenta, Creativitatea, Atentia si Concentrarea! In plus, au fost dezvoltate abordari avansate pentru Invatarea Accelerata sau Productivitate personala! De la caz la caz si in functie de efortul depus de fiecare, progresul realizat prin aceste tehnici de antrenament cognitiv poate fi remarcabil: poti invata de doua ori mai repede si de doua ori mai mult in acelasi timp, poti sa retii mai usor cifre si numere sau informatii de orice fel, poti observa detalii pe care altfel le-ai fi scapat, poti sta concentrat si productiv mai mult timp fara sa obosesti, poti fi mai creativ si inovativ! Invatam la scoala Matematica, Istorie, Geografie, Biologie… dar nimeni nu ne-a invatat cum sa fim mai inteligenti, cum sa ne dezvoltam IQ-ul, cum sa memoram sau cum sa invatam eficient! Programul de Dezvoltare si Antrenament Cognitiv Mentalio aduce in Romania in premiera cursuri care abordeaza exact aceste teme de importanta primordiala pentru oricine vrea sa obtina performanta!

 

CE INSEAMNA AC

AC reprezinta prescutarea de la Antrenament Cognitiv sau poate insemna si Augumentare Cognitiva. Se stie de mult timp ca utilizam doar o mica parte a capacitatilor noastre cognitive reale (aproximativ 10%-12%)! Cum am putea debloca aceste capacitati si utiliza mai mult? Chiar si o crestere de 1-2 procente a gradului de utilizare cerebrala ar reprezenta o crestere substantiala pentru ca s-ar traduce in 10-20% imbunatatire fata de nivelul cognitiv la care functionam acum! Este posibil acest lucru? Raspunsul fara dubiu este ca DA, este posibil!

Datorita interesului major astazi pentru neurostiinte, Dezvoltarea Personala si Augumentarea Capacitatii Cognitive sunt subiecte de maxim interes pentru centrele de cercetare ale marilor universitati ale lumii! Nu ar trebui sa ne mire faptul ca putem astazi face din punct de vedere al cresterii capacitatii cognitive mult mai multe decât puteam face acum 50 de ani! Numai din punct de vedere medical si avansul inregistrat este urias! Intocmai precum in sport de la an la an se obtin noi recorduri mondiale (atletism, inot, sarituri, etc), recorduri care numai in urma cu 10 ani pareau imposibil de atins, la fel si in domeniul stiintelor cognitive astazi sunt posibile rezultate aproape de neimaginat cu puţin timp in urma! Este normal: stiinta avanseaza, cunostintele noastre despre lume, univers si despre noi insine sporesc exponential iar toata aceata cunoastere aduce cu sine solutii de perfectionare! Programul de Antrenament Cognitiv Mentalio prezinta tehnici si metode de antrenament care sunt destinate sa ne trezeasca mintea astfel incat sa realizam mai mult cu mai puţin efort!

 

CE ABILITATI DEZVOLTAM

Programul Mentalio isi propune sa dezvolte o suita intreaga de abilitati si functiuni cognitive, intr-un program complet si integral. Cele mai importante abilitati antrenate sunt insa:

Inteligenta: inteligenta ne permite sa fim productivi si eficienti, sa rezolvam probleme diverse in timp scurt si sa luam decizii potrivite scopului. A fi (super)Inteligent a fost si este unul dintre dezideratele dintotdeauna ale omenirii: in toate timpurile si in toate culturile oamenii inteligenti sunt apreciatii, respectati si solicitati pentru abilitatile lor. Cine nu si-ar dori o inteligenta precum cea a lui Einstein sau Newton? Cine nu si-ar dori capacitate cognitive de geniu? Stiinta moderna a demonstrat succesul in viata nu este direct proportional cu nivelul de inteligenta: sunt si alte abilitati care joaca un rol important in a reusi si a realiza ceva deosebit in viata iar aceasta ce cu certitudine este o veste buna pentru cea mai mare parte a omenirii: nu putem fi toti genii! Pe de alta parte inteligenta joaca un rol important in randul acestor factori care genereaza succes si cu certitudine nimeni nu s-ar plange ca are prea mult! Iată de ce exersarea si dezvoltare inteligentei ramane un obiectiv fundamental pentru neurostiinte. Ne propunem deci sa dezvoltam aceasta capacitate prin exercitii si tehnici specifice pentru ca intotdeauna este loc de mai bine!

Memoria: ne plangem adesea de faptul ca am uitat de ceva sau altceva, de la un produs pe care sa il cumparam de la magazin pana la unele date si informatii la un examen. Memoria ne permite sa stim cine suntem si ne modeleaza personalitatea purtand continuu nucleul informational al identitatii noastre! Putem spune ca suntem ceea ce ne amintim despre noi insine! Un om fara memorie (de exemplu dupa un accident si care nu stie cine este, cum il cheama, unde s-a nascut, etc) este un om fara identitate! Dincolo de identitate, memoria înseamnă performanta: a-ti aminti pe loc diverse lucruri reprezinta un mare atu in orice profesie sau domeniu de activitate!

Astazi mai mult ca oricand memoria este solicitata la maxim! Da, avem calculatoare, memorii USB, telefoane mobile si tablete permanent conectate la internet, informatia este ultra-accesibila: practic putem afla orice printr-o simpla cautare pe net! Da, nu mai trebuie sa memoram numerele de telefon ale prietenilor, nici adresele lor de email, etc…totul este disponibil chiar si cu cele mai primitive agende electronice. Si cu toate acestea memoria este mai importanta astazi ca oricand deoarece aceleasi mecanimsme care accesibilizeaza informatia sunt si cele care ne ingroapa in informatie: sursele de informare s-au multiplicat exponential, de la canale de stiri online la retelele sociale: cum ar fi sa nu tinem minte ce au share-uit zecile de prieteni care posteaza zilnic o poza, un update despre ei? Este doar un exemplu cotidian, mai important insa este ca fiecare domeniu al cunoasterii a explodat si pur si simplu este imporibil sa mai parcurgem si sa tinem minte tot ce apare nou in zona de interes! Dacă putem sa ne permite sa nu stim numere de telefoane nu acelasi lucru ni-l putem permite la un examen sau dacă vrem sa fim performer de top in domeniile de activitate, la curent cu tot ce este nou si trending! Exersarea si antrenamentul memoriei pentru ca sa reziste la aceste noi solicitari reprezinta unul dintre scopurile primordiale ale Scolii de Antrenament Cognitiv Mentalio!

Creativitatea: ne-am mutat de curand intr-o noua Paradigma socio-economica si anume vorbim despre Creativitate si Inovatie! Mai mult decât reducere de costuri si eficientizare conteaza astazi creativitatea si inovatia, faptul de a veni in piata cu un produs nou si interesant! Tehnologia este cel mai reprezentativ domeniu unde oamenii sunt dispusi sa dea sume mari de bani pe un produs doar pentru ca este nou sau are 1-2 features in plus si astfel ne cumparam telefoane noi, tablete, televizoare, etc. cu fiecare versiune superioara! Cel mai mult atrag insa aşa numitele disruptive technologies (tehnologii disruptive) care marcheaza momente de cotitura in evolutia unei industrii, ca atunci cand au aparut telefoanele inteligente (smartphones): dintr-o data, un produs de x10 mai scump a inceput sa se vanda in zeci de milioane de exemplare pentru ca reprezenta intr-adevar un exemplu perfect de inovatie si frumos!

Iată de ce Creativitatea si Inovatia reprezinta noua moneda economica, un atu nu doar pentru arta sau stiinta ci un imens avantaj economic si financiar! Pentru a fi de succes trebuie sa fii Creativ! Plecam de la premisa ca fiecare om este creativ, doar ca unii se manifesta ca atare iar altii nu pentru ca nimeni nu i-a incurajat cu adevarat (sau din contra cineva i-a descurajat) sa isi manifeste public creativitatea. Studiem si exersam aşadar creativitatea si mecanismele psihologice ale creativitatii pentru a ne debloca potentialul creativ si a ne descatusa imaginatia!

Productivitatea: desi nu este o functie cognitiva “pura”, cineva este productiv dacă aduna la un loc mai multe calitati precum inteligenta, memorie, creativitate, atentie, disciplina, planificare, rabdare etc. Productivitatea reprezinta capacitatea cuiva de a obţine rezultate notabile cu un efort disproportionat mai mic: cine nu isi doreste sa obtina acelasi rezultat muncind la jumatate sau sa produca de doua ori mai mult la acelasi cost? Sigur, vorbim de productivitate personala ca si abilitate de a face si duce lucrurile la bun sfarsit intr-un mod eficient cu efort redus! A fi productiv se invata si reprezinta o “arta-stiinta” la granita dintre multe alte abilitati dar cel mai important este sa fii productiv fara stres! Abordam tehnici si metode de dezvoltare a productivitatii personale care sa conducă la rezultate notabile cu efort redus si stres minim!

Invatarea accelerata: Cine inceteaza sa invete, inceteaza sa evolueaze! A invata reprezinta una dintre cele mai importante si eficiente modalitati de dezvoltare si crestere personala! Invatam inca din prima zi de viata controlul corpului, ulterior invatam sa mergem, sa vorbim, etc iar apoi scoala isi propune sa ne invete despre lume si societate. Invatam matematica, fizica, geografie, istorie dar nimeni nu ne invata sa invatam! Invatarea este rezultatul unor deprinderi si obiceiuri acumulate in timp, nesistematizate si neoptimizate, nu de putine ori ineficiente sau chiar contra-productive! In cea mai mare parte, invatarea este confundata cu memorarea de unde dificultatea multor elevi si studenti de a invata eficient: invatarea devine o corvoada iar fiecare se descurca cum poate! Interesul personal si uneori un profesor atent si pasionat de domeniul in cauza deschid mintea si faciliteaza invatarea dar aceasta este doar o jumatate de pahar si nu mereu cea plina! Cel care invata are la randul sau o gama larga de tehnici si metode de invtare eficienta care pot scurta timpul de invatare pana la jumatate, respectiv pot dubla eficienta invatarii fara a pierde calitate si continut ci dimpotriva.

Imbinand inteligenta, cu atentia, memorarea, procesarea conceptuala, sistematizarea si sumarizarea, invatarea eficienta reprezinta o modalitate in fapt de a accelera invatarea si de a-i conferi durabilitate. Fiecare invata in stilul sau: unii ascultand muzica, altii in liniste deplina, unii citesc cu voce tare, altii lucreaza pe text, unii sunt vizuali, altii auditivi, etc. Cu totii suntem difieriti dar tehnicile de invatare accelerata functioneaza pentru oricine. Studiem deci invatarea accelerata pentru a salva timp pentru ceea ce vrem sa realizam in viata! In plus, invatarea contribuie ea insasi la dezvoltarea inteligentei (prin conceptualizare), a memoriei (prin stocare) si a creativitatii (prin asociatii si insight-uri) aşa incat atingem doua scopuri intr-unul!

 

CUI NE ADRESAM

Ne adresam in primul rand elevilor si studentilor pentru care este momentul ideal de dezvoltare si exersare a functiunilor cognitive si pentru care viitorul abia incepe iar o buna inzestrare cognitiva inca de la inceput ar reprezenta un mare avantaj competitiv!

Ne adresam parintilor care vor mai mult pentru copii lor intr-un moment esential al varstei si care vor sa ii pregateasca pentru performanta adevarata: nu doar cursuri si materii cvasi-inutile ci subiecte care aduc beneficii autentice toata viata!

Ne adresam celor care vor sa fie lasati sa studieze ceea ce le place cu adevarat si reprezinta “talentul” lor special!

Ne adresam tuturor celor care isi doresc mai mult de la viata si de la ei insisi si care stiu ca pot face orice dacă ar avea sprijinul necesar si care au nevoie de un antrenor!

Ne adresam celor preocupati de cunoastere si dezvoltare personala, increzatori sau mai puţin increzatori in fortele proprii dar care nu sunt indiferenti la propria conditie si care vor sa isi “diagnosticheze” abilitatile pentru ca apoi sa le antreneze pe masura!

In esenta ne adresam oricui doreste sa isi dezvolte mintea si sa isi foloseasca potentialul cognitiv la nivel maxim: nu exista varsta optima de la care sa decizi sa devii mai bun, mai destept, mai creativ, mai concentrat si mai productiv!

 

CINE SUSTINE PROGRAMUL

Programul Mentalio este creat si dezvoltat de Sorin Faur, psiholog si trainer certificat, specialist in dezvoltare personala si cognitiva, autorul uneia dintre primele carti publicate din Romania de antrenament mnezic si Laura Mogos, trainer certificat si profesionist in inginerie biomedicala.

Avand o experienta profesionala indelungata, am realizat acest program unic in Romania pentru oricine doreste sa se depaseasca pe sine! Beneficiile acestui program se extind pe viata intocmai cum sportul ne ajuta sa avem un corp mai sanatos si sa traim o viata mai indelungata. Alaturi de noi vor fi o serie de invitati si lectori cu experienta!


Despre trainerii Mentalio: Sorin Faur | Laura MogosAnca GhineaSilvia-Daniela Pohrib